Een team vanaf D-jeugd heeft minimaal 1,5 uur training per week. Selectieteams vanaf D-jeugd krijgen de mogelijkheid voor minimaal 2 keer 1,5 uur training per week. Selectie teams vanaf B-jeugd en senioren minimaal 2 keer 2 uur training per week.
Elk selectieteam heeft een gediplomeerde trainer of trainer die met een opleiding bezig is. Voor overige teams is dit een streven.
Voor de trainers is een door het bestuur vastgestelde vergoedingsregeling. Deze vergoedingsregeling dekt de aspecten training- en opleidingvergoeding. Daarnaast is vastgelegd wat de verwachtingen zijn van de trainer naar de vereniging en de getrainde teams. Dit wordt vastgelegd in vrijwilligerscontracten.
De trainingen sluiten inhoudelijk aan op de geleverde prestaties / resultaten tijdens de competitie en het ambitieniveau voor het team.
Er is een werkend systeem van trainingscoördinatie. Hiermee wordt ondersteuning gegeven aan de trainers en wordt geborgd dat de trainingen van de verschillende leeftijdscategorieën op elkaar aansluiten. Het systeem moet borgen dat spelers vanuit de jeugd een speltechnische ontwikkeling doormaken die bijdraagt aan een doorgroei van spelers van teams naar (hogere) selectieteams.
Twee maal per seizoen worden evaluaties gedaan door de trainer van de spelers. De resultaten van deze evaluaties worden besproken met de coach en de trainerscoördinator. Vanaf B-jeugd wordt de evaluatie besproken met de speler.
Twee maal per seizoen worden er door de trainings- en coachcoördinatie gesprekken gehouden met de trainer en coach per team, waarin de prestaties en mogelijke verbeteringen worden besproken. Voor Heren en Dames 1 wordt dit vier maal per seizoen gedaan door de TC.
Er wordt jaarlijks gekeken naar de opleidingsbehoefte van de trainers. Indien mogelijk wordt gebruik gemaakt van de opleidingsmogelijkheden van KNHB en bij voorkeur worden opleidingen bij de vereniging georganiseerd en gegeven.
Er zijn speciale trainingen opgezet voor speciale doelgroepen binnen de vereniging, zoals bv. talenten en oudere spelers die starten met hockeyen.
De training voor de teams is als volgt:
Er is een keeperstraining van 2 uur per week.
Enkel Heren 1 heeft een trainer met een opleiding. Er zijn enkele andere trainers met een trainersopleiding.
Er is een vergoedingsregeling voor de trainers vastgesteld door het bestuur ten aanzien van trainings- en opleidingsvergoeding.
Hiermee is een begin gemaakt.
Vindt nog niet plaats.
Vindt nog niet plaats
Gerealiseerd bij betrekking van nieuw complex.
Gerealiseerd bij betrekking van nieuw complex.
Gerealiseerd voor Dames 1, Heren 1, Jongens A1, Meisjes A1, Mini’s, Talententrainer.
Is gerealiseerd.
Er is wekelijks actief overleg tussen trainers en coaches waarin terugkoppeling plaats vindt over de prestaties in het veld en de specifieke trainingsoefeningen.
Er zijn vaste trainingscoördinator(en) aangesteld die zorg dragen voor de trainingscoördinatie. Centraal zijn te trainen aspecten benoemd. Trainingen worden voorbereid en geëvalueerd wat wordt vastgelegd in een trainersmap. Er is 6 keer per seizoen overleg tussen trainers en trainerscoördinator. Hierbij worden trainingen inhoudelijk beoordeeld op basis van de registraties. Daarnaast worden trainingen en het programma afgestemd op relevantie, niveau en aansluiting bij andere teams/niveaus. Trainers krijgen van de trainingscoördinator(en) begeleiding bij de uitvoering van minimaal 4 trainingen per seizoen.
Er is een vastgesteld uniform evaluatiesysteem voor spelers. Twee maal per jaar worden door de trainers evaluaties uitgevoerd. De evaluaties worden overlegd aan de Technische Commissie.
Twee keer per seizoen worden er door de trainings- en coachcoördinatie gesprekken gehouden met de trainer en coach per team, waarin de prestaties en mogelijke verbeteringen worden besproken. Voor Heren en Dames 1 wordt dit vier maal per seizoen gedaan door de TC.
Jaarlijkse opleidingen is een onderdeel van de jaarplanning.
Er is een training voor speciale training voor doelgroepen opgezet.
Ieder selectieteam vanaf B-jeugd heeft een vaste gediplomeerde coach of een coach die met een opleiding bezig is.
Voor de coaches is een door het bestuur vast gestelde vergoedingsregeling. Deze vergoedingsregeling dekt de aspecten begeleiding- en opleidingvergoeding. Daarnaast is vastgelegd wat de verwachtingen zijn van de coaches naar de vereniging en de begeleide teams. Dit wordt vastgelegd in vrijwilligerscontracten.
De wedstrijd wordt door de coaches na afloop geëvalueerd. Leermomenten worden meegenomen voor het verdere competitieverloop en in de aansturing naar de trainer voor de inhoudelijke trainingsopbouw.
Er is een werkend systeem van coachbegeleiding. Hiermee wordt ondersteuning gegeven aan de coaches en wordt geborgd dat spelprincipes van de verschillende leeftijdscategorieën op elkaar aansluiten. Het systeem moet borgen dat spelers vanuit de jeugd een speltechnische en -tactische ontwikkeling doormaken die bijdraagt aan een doorgroei van spelers van een team naar (hogere) selectieteams.
Twee maal per seizoen worden beoordelingen gedaan door de coach van de spelers. De resultaten van deze beoordelingen worden besproken met de trainer en de technische commissie. Vanaf B-jeugd wordt de beoordeling besproken met de speler.
Er wordt jaarlijks gekeken naar de opleidingsbehoefte van de coaches. Indien mogelijk wordt gebruik gemaakt van de opleidingsmogelijkheden van KNHB en bij voorkeur worden opleidingen bij de vereniging georganiseerd en gegeven.
Ieder team heeft een vaste coach/begeleider.
Heren 1 heeft een gediplomeerde coach
Is niet geregeld.
Hier is een begin mee gemaakt.
Hier is een begin mee gemaakt door de trainer/coach van Heren 1 en een speler van Heren 1.
Vinden nog niet plaats
Vindt niet plaats.
Is reeds gerealiseerd
Is gerealiseerd voor Dames1, Heren1, Meisjes A1 en Jongens A1.
Er is wekelijks actief overleg tussen trainers en coaches waarin terugkoppeling plaats vindt over de prestaties in het veld en de specifieke trainingsoefeningen.
Er zijn vaste coachbegeleider(s) aangesteld die zorg dragen voor de coachbegeleiding. Centraal zijn te spelen spelconcepten benoemd. Wedstrijden worden voorbereid en geëvalueerd wat wordt vastgelegd in een coachmap. Er is regelmatig overleg tussen coaches en coachbegeleider(s). Hierbij worden wedstrijden inhoudelijk beoordeeld op basis van de registraties. Daarnaast worden spelconcepten afgestemd op relevantie, niveau en aansluiting bij andere teams/niveaus. Coaches krijgen van de coachbegeleider(s) ondersteuning bij minimaal 4 wedstrijden.
Er is een vastgesteld uniform evaluatiesysteem voor spelers. Twee maal per jaar worden door de coaches evaluaties uitgevoerd. De evaluaties worden overlegd aan de Technische Commissie.
Twee keer per seizoen vinden evaluaties met de coaches plaats volgens een vastgesteld format. Voor Heren en Dames 1 wordt dit vier maal per seizoen gedaan door de TC.
Elk spelend lid vanaf 16 jaar is in het bezit van een spelregelexamen enkel dispensatie is mogelijk door de scheidsrechterscoördinatie.
Er is een werkend systeem van spelregel/scheidsrechters begeleiding. Hiermee wordt ondersteuning gegeven aan spelers en wordt geborgd dat spelregelkennis vanaf de E-jeugd aansluit bij het spelniveau. Spelers moeten uiteindelijk in staat zijn om vanuit structurele kennis, overdracht en ervaring een spelregelexamen te doen. Het systeem moet verder borgen dat scheidsrechters een ontwikkeling doormaken die bijdraagt aan een doorgroei van de scheidsrechter tot het fluiten van senioren wedstrijden en, indien mogelijk, bondsniveau.
Jaarlijks wordt er een planning gemaakt waarin activiteiten voor de spelregel/scheidsrechters begeleiding is aangegeven.
De scheidsrechters worden op niveau ingedeeld en dit wordt binnen de vereniging kenbaar gemaakt.
Scheidsrechters worden individueel ingedeeld voor het fluiten van wedstrijden door de scheidsrechterscoördinatie. De planning van indeling wordt voldoende vooraf binnen de vereniging gecommuniceerd. De indeling voor te fluiten wedstrijden is afhankelijk van de niveau-indeling. Bij afmelding dient een scheidsrechter zelf een andere scheidsrechter van minimaal gelijk niveau te zoeken.
Er is een werkend sanctiebeleid bij het niet tijdig afmelden of regelen van vervanging door een scheidsrechter.
Twee maal in het seizoen worden evaluaties gedaan door de scheidsrechtercoördinatie. De resultaten van deze evaluaties worden besproken met de scheidsrechter. Jaarlijks wordt er een overzicht opgesteld van het niveau van de scheidsrechters en besproken met de technische commissie.
Niet alle leden boven 16 jaar hebben een scheidsrechterskaart.
Incidenteel wordt er begeleiding gegeven aan nieuwe scheidsrechters.
Geen planning, dit jaar een cursus gepland.
Informeel geregeld.
Informeel geregeld.
Geen sanctiebeleid
Niet geregeld.
Is gerealiseerd.
Er is een spelregel/scheidrechter begeleider(s) aangesteld. Er is een jaarlijks spelregelexamen. Jaarlijks wordt aan het begin van het seizoen een spelregelcursus gegeven aan alle jeugd waarin het spelinzicht verhoogd moet worden.
Is gerealiseerd
Is opgesteld, bekrachtigt door het bestuur en gerealiseerd.
Is opgesteld, bekrachtigt door het bestuur en gerealiseerd.
Is opgesteld, bekrachtigt door het bestuur en gerealiseerd.
Er is een evaluatie format opgesteld en evaluaties vinden plaats.
Bij de teamindeling wordt uitgegaan van verenigingsbelang en individueel spelersbelang. Voor de vereniging is de aansluiting van het spelniveau van de verschillende teams en selectieteams van essentieel belang. Op basis van dit uitgangspunt worden de spelers in de verschillende teams of selectieteams ingedeeld. Daarnaast wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met een gebalanceerde doorgroei van de speler van een team naar selectieteam of binnen de selectieteams.
Drie maanden voor het einde van het lopende seizoen, uiterlijk maart, zal door de technische commissie een selectiecommissie worden samengesteld die verantwoordelijk is voor de teamindeling voor het nieuwe seizoen. De selectiecommissie zal minimaal bestaan uit: voorzitter TC, Trainerscoördinatie, Coachcoordinatie. De TC is eindverantwoordelijk voor de complete selectie-indeling.
De teamindeling en selectie wordt gedaan op basis van de beoordelingen die door de trainers en coaches zijn gegeven. Indien gewenst kan er overleg met de trainers / coaches plaats vinden en kunnen er selectiewedstrijden of trainingen worden georganiseerd. De verantwoordelijkheid voor de organisatie van de selectiewedstrijden of trainingen ligt bij de selectiecommissie.
Uiterlijk eind mei wordt door de selectiecommissie de voorlopige teamindeling voorgesteld aan de TC. De TC zorgt voor publicatie. Voor teams waarop een selectie van toepassing is kan de teamindeling aan de hand van de selectieprocedure worden aangepast.
De indeling van nieuwe leden en wijzigingen binnen de teams gedurende het seizoen wordt door de zittende selectiecommissie gedaan. De TC is eindverantwoordelijk voor de definitieve indeling.
Door de selectiecommissie wordt beoordeeld of er specifieke talenten binnen de verschillende teams aanwezig zijn. Hiervoor wordt een voorstel gemaakt naar de TC. Voor deze talenten zal een speciale talententraining worden opgezet.
Vaak wordt rekening gehouden met persoonlijk belang bij de teamindeling.
Indeling wordt gedaan door de TC.
Indeling wordt gedaan door de TC vaak op basis van leeftijd.
Indeling wordt gedaan door de TC er vindt wederhoor plaats door de TC.
Indeling wordt gedaan door de TC.
Vindt niet plaats
Is gerealiseerd
Is gerealiseerd
Is gerealiseerd
Is gerealiseerd
Is gerealiseerd
Is gerealiseerd
Heren 1 en Dames 1 middenmoot 3
Niveaus van de teams wordt bepaald door de selectiecommissie. Hierbij wordt gekeken naar spelniveau van vorig jaar en teamveranderingen bij de teamindeling. Afhankelijk van het ingeschatte niveau worden de teams aangemeld bij de bond. Uitgangspunt is dat teams in de middenmoot van de ingedeelde competitie mee kunnen spelen.
Heren 1 onderaan 3
Indeling door TC.
Heren 1 gerealiseerd. Dames 1 gepromoveerd naar 3
Is gerealiseerd
Elk team heeft een sponsor wedstrijdtenue. Daarnaast hebben de selectieteams de beschikking over een gesponsord trainingspak. Voor sponsorkleding is een registratie en borg / boete regeling ingevoerd.
Er is een centrale beheerder aangesteld voor de uitreiking en inname van sponsorkleding, het reparatieonderhoud aan materialen en vervanging van materialen die kapot zijn gegaan.
Elk team heeft de beschikking over een standaard gangbare keeperuitrusting, hockeyballen, pionnen, hesjes, drinkbidons en een EHBO set, gericht op verwondingen en eerste behandeling van mogelijke blessures. Deze materialen zijn voor gebruik tijdens trainingen en inspelen bij wedstrijden.
Elk team heeft de beschikking over een locker waarin genoemde materialen afgesloten en beschikbaar voor het team en de centrale beheerder toegankelijk zijn. Jaarlijks worden de lockers door de centrale beheerder opnieuw toegewezen aan een team. Voor de sleutels van de locker is een registratie en borg / boete regeling ingevoerd.
Het dagelijks onderhoud van de materialen is de verantwoordelijkheid van de directe gebruikers.
Aan het einde van het seizoen wordt voorafgaand aan de jaarvergadering door de beheerder een rapportage opgesteld over het gebruik en verbruik van materialen. Daarnaast wordt een detailbegroting opgesteld voor het nieuwe jaar, voor de aanschaf van materialen ter uitbreiding of vervanging van de bestaande materialen. De rapportage en begroting worden overlegd aan de TC.
Elk team heeft een gesponsord wedstrijd shirt. Heren 1, Dames 1 en een aantal andere teams hebben een gesponsord trainingspak.
Is verdeeld over 3 personen: keepersmateriaal, trainersmateriaal en sponsorkleding.
Ieder team heeft een keeperuitrusting. Er is centrale verstrekking en gebruik van trainingsmiddelen.
Geen lockers.
Niet als zodanig vastgelegd.
Geen specifieke begroting.
Is gerealiseerd.
Is gerealiseerd.
Is gerealiseerd.
Is gerealiseerd op het nieuwe complex.
Is gerealiseerd.
Is gerealiseerd.